Чи можна вагітним ходити до церкви?

Відео: Як пережити смерть дитини? о. Андрій Ткачов

Чи можна вагітним ходити до церкви?

Вагітність нерідко супроводжується безліччю народних прикмет і поширених забобонів. Деякі з них виглядають абсурдними, інші можуть містити деякий здоровий глузд. Хоча варто визнати, що подібні заборони і забобони в більшості своїй вони лише мимовільну посмішку. Церква може визнавати лише світлу, щиру віру в Бога з надією і любов`ю. Забобони - проста трата часу і нервових клітин. І одним з таких абсурдних забобонів стає заборона на відвідування церкви під час вагітності.

Відео: Чи можна в місячні ходити до Церкви?

Чому не рекомендують ходити до церкви під час вагітності?

Не завжди можна виявити справжню історію походжень певних забобонів. Але певні теорії, версії і трактування їх виникнення нерідко простежуються. Зокрема, багато жінок навіть не замислювалися б про неможливість відвідувати церкву під час вагітності. Але все ж на думку жінки під час вагітності значно впливає оточення - в тому числі родичі, подруги, просто знайомі. Чи не кожній жінці відомий подібна заборона, але нерідко виникає питання - чи допускається відвідування церкви під час виношування дитини.

Відразу варто сказати, що такі забобони поширюються в основному бабусями. Адже раніше при вагітності намагалися сховатися від чужих очей, не виходячи з дому перед і деякий час після них. Не завжди відвідування людних місць було благополучним, оскільки вистачало в оточенні поганих очей, включаючи і церква. Тому нерідко були чутні заборони на відвідування церкви при вагітності.

Іншою причиною може стати турбота і опіка про жінку під час вагітності: адже вистояти службу стає не просто вкрай складно, але і часто неможливо. Нерідко вагітність супроводжується серйозними змінами - набряки, токсикоз, спинні, головні, інші болю і недуги. Відповідно, походи на церковні служіння можуть припускати небезпеку для стану жіночого здоров`я і протікання вагітності.



Бути може, деякими вагітність ототожнюється з менструальним періодом. Вважається, що протягом цих днів жінка «нечиста», тому не може торкатися до святинь (хоча право відвідування церкви зберігається). У будь-якому випадку вагітність - це не місячні, тому такий вигаданий заборона тут не актуальний.

Користь відвідування церкви під час вагітності

На думку священиків, вагітним жінкам обов`язково потрібно відвідувати церкву для подяки Господу за успішне зачаття, ділячись з ним радістю, просячи благословення на час виношування дитини та щасливих пологів. Вони додають, що Церква рада жінкам в храмі, особливо якщо приходить за бажанням і внутрішньої потреби. Тому при таких внутрішніх переконаннях варто без страхів і хвилювань йти до церкви. Віра сприяє позитивному настрою і впевненості в щасливих пологах.



матрона ікона.jpgНерідко жінки саме під час вагітності вперше відвідують церкву для свого внутрішнього заспокоєння. Як стверджують представники церкви, не варто боятися відвідин Храму Божого під час вагітності. Адже саме Господь благословив її на майбутнє материнство. Тому відвідування церкви стає можливістю висловити Богу подяку і попросити щасливі пологи і материнство.

Боже благословення і турботу знаходить не тільки сама жінка, але і дитина. Адже разом з сповіданнями і Причастя людина долучає до Всевишнього сприяння і дитини. Навіть при зачатті дитини поза церковного шлюбу не забороняється відвідування церкви вагітною жінкою. Лише Господь зможе заспокоїти, подарувати любов, надію і прощення. Тому під час вагітності причащання і віросповідання для багатьох грають величезну роль.

Відео: Бесіда (3 04 2016) - Дмитро Смирнов

При поганому самопочутті краще залишитися вдома і не ризикувати. Але якщо близька людина може супроводжувати до церкви і назад додому, можливе відвідування храму. Залишитися вдома рекомендується лише вагітним жінкам, яким медичні показання забороняють зайву фізичну активність або зовсім знаходження на ногах. Для цього випадку підійдуть молитви вдома або в лікарні.

Домашня молитва рекомендується і 40 днів після пологів - «очисний» період. У породіллі через 40 днів закінчуються післяпологові виділення і кровотечі - лише потім обов`язково слід сходити в храм для спеціальної молитви священика.

Ікони і молитви при вагітності

При появі різних хвилювань або страхів рекомендуються молитви. Підійде будь-яка щира молитва. Але існують спеціальні молитви і ікони під час вагітності. У тому числі рекомендовані молитви Семистрільна іконі «Пом`якшення Злих Сердець» і іконі Богородиці "Утамуй моя печалі".

Покровителькою вагітної жінки стає Пресвята Богородиця. Тому рекомендуються молитви Діві Марії і всім її ікон, в тому числі іконі «святому Образу Пресвятої Богородиці під час пологів Помічниці». Для вагітної жінки підійдуть молитви святої Анастасії Узорішительниці, святу Катерину. Навіть без знання молитов можна рекомендувати молитви серцем - воно саме підкаже потрібні слова. Просто молитва повинна бути щирою і від чистого серця, щоб бути почутою Всевишнім. Хоча не складе особливих труднощів придбати освячені іконки, молитовник і супутню релігійну літературу в будь-якій церкві.


Поділися в соц. мережах:

По темі: